Naturalne dodatki do żywności w przemyśle spożywczym

Jako, iż obecnie większość produktów spożywczych posiada w swoim składzie szereg dodatków do żywności, które niekoniecznie mogą pozytywnie oddziaływać na ludzkie zdrowie warto jest wyszukiwać takich produktów, w których obecne dodatki do żywności będą jak najbardziej naturalne, a co za tym idzie – nie będą negatywnie wpływać na organizm człowieka. Dodatki do żywności naturalne produkuje się głównie z roślin oraz substancji przez nie wytwarzanych. Przy analizie składów artykułów spożywczych niepokoju nie powinny wzbudzać substancje, a właściwie związki chemiczne takie jak: E120 – czyli koszelina, która to jest czerwonym barwnikiem pochodzenia zwierzęcego, pozyskiwanym z zasuszonych owadów czerwca kaktusowego; E150a – to karmel naturalny będący barwnikiem naturalnym nadającym (adekwatnie do nazwy) brązowej barwy.

 

Otrzymać go można poprzez podgrzanie cukru, co nadaje mu lekko słodkiego smaku; E162 – czyli czerwień buraczana to substancja, pozyskiwana z czerwonych buraków. Pełni rolę czerwonego barwnika; E407 – karagen jest środkiem żerującym i zagęszczającym, który to wytwarzanym z glonów morskich. Oczywiście nie są to wszystkie bezpieczne dodatki do żywności, które można napotkać w składach produktów.

Możesz również polubić…