Lecznicze warzywa?
Często podczas bilansowania naszej diety zastanawiamy się, które z warzyw są najzdrowsze i które dostarczają najwięcej składników odżywczych.
W wynikach większości badań pojawiają się najbardziej wartościowe warzywa czyli: rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina, burak, szpinak, cykoria, pietruszka, sałata rzymska, kapusta warzywna, rzepa czarna, liście gorczycy, endywia, szczypior, jarmuż, liście mleczu, papryczka meksykańska, rukola, brokuł, dynia.
Niektóre z warzyw mogą również posiadać właściwości lecznicze.
M. in. BURAK
Stosowany jest w leczeniu anemii, nerwic, grypy, gruźlicy, nowotworów, zapalenia nerwów i wątroby. Burak zawiera również środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów.
Warto jednak zwracać uwagę na sposób ich uprawiania.
Duże znaczenie ma bowiem również to, jakiej obróbce się je poddaje. Sałaty tracą ogromne ilości witamin, gdy kroi się je nożem. W przypadku wielu warzyw duża ilość drogocennych składników odżywczych znajduje się pod skórką.
Jeżeli to możliwe, warzywo najlepiej zjeść na surowo. Jeśli zaś trzeba je poddać obróbce termicznej, najrozsądniej będzie ugotować je na parze.
Najnowsze komentarze